Два вида напомняне

Дотук в темата за управление на времето успяхме да постигнем няколко неща. Най-напред в Откъде да започнем в управление на времето си разделихме денонощието и успяхме да определим повтарящите се дейности в ежедневието ни. След това създадохме отделен календар за всяка от основните ни дейности, с които сме ангажирани трайно. На следващия етап използвахме наученото в Как да разбера какво да създам Събитие, Напомняне или Цел - прост метод, за да отсеем от списъка събитията и да ги въведем в календара си.

На тази стъпка ще използваме същия списък или по-скоро това, което е останало от него, за да определим за какво от тези неща ни трябва напомняне. За целта ще използваме същия метод с въпросите, който използвахме и при събитията. Преди да пристъпим към отсяването на напомнянията обаче, нека да кажем какви биват те. Независимо откъде ги въвеждаме, независимо какво приложение използваме или какво устройство, напомнянията биват два вида – за време и за близост до място. 

Напомняне по време


Това е обичайният тип напомняне, с който всички ние сме свикнали. Старият хубав и удобен будилник, който сме навили да звъни сутринта, е напомняне, че е време да ставаме и да прегърнем предизвикателствата на новия ден. Разбира се, с напредване на технологиите вече не е необходимо да се ограничаваме само с едно напомняне в рамките на деня. Поводите за напомняне биват също най-различни, разбира се. Та, това е доброто старо класическо напомняне, макар и изпълнявано с по-нови технически средства, като компютър, телефон и съответните приложения за тях.

Нека да се върнем към нашия метод с въпросите и да кажем, че за да имаме напомняне по време, редът от нашия списък трябва да отговаря на само два от въпросите. Когато тези два въпроса са КАКВО и КОГА, то значи ни е необходимо напомняне по време.

Напомняне за близост до място


Когато в нашия списък срещнем ред, за който можем да отговорим само на два въпроса, и тези въпроси са КАКВО и КЪДЕ, то ни е необходимо напомняне по местоположение или за близост до място. Това напомняне доста се различава от класическото напомняне по-горе.

Средства за отчитане на времето имаме от много години. При средствата за определяне на местоположението ни върху терена обаче ситуацията е по-различна. Макар и в геодезията и навигацията да са известни много средства за определяне на това къде се намираме върху повърхността на Майката Земя, достъпни за ежедневно ползване от обикновените хора такива средства има от сравнително скоро.

В нашия случай средството, което се използва за тази цел, е GPS / GLONASS приемникът на телефона ни. Чрез него устройството ни „знае“ къде се намираме и когато приближим до желано място, може да ни извести, че сме близо. Представете си, че трябва да проверите дали в „Магазин за прекрасни джаджи“ са доставили нещо, което ви трябва, но всеки път, когато минавате покрай магазина, забравяте да проверите, и се сещате чак вечерта, когато нещото ви потрябва. Тогава, разбира се, вече е късно. Магазинът отдавна е затворил, а те така и не си оправиха онлайн магазина, за да можете да го поръчате от вкъщи. Ето тук е ролята на напомнянето за място. Когато имате такова напомняне и се окажете близо до мястото, което сте задали в него, телефонът ви ще ви извести. По същия начин може да се процедира и с много други неща. Когато трябва да платите нещо на каса, да вземете нещо отнякъде пътьом, да посетите някоя институция и т.н., това напомняне е удобно.

Кое напомняне къде да въведем?


В Google Календар можем да въвеждаме изключително напомняния по време (поне към настоящия момент). За напомнянията за място имаме две възможности. Можем да използваме Google Keep, за да създадем бележка и напомняне към нея, или можем да използваме Inbox by Gmail. Във видеото ще покажем разликите между двете. След като по-нататък в Лична ефективност разгледаме и работата с Inbox, за вас ще остане сами да изберете кои напомняния в кое приложение да отидат. В едни случаи календарът ще е достатъчен, а за други ще е необходимо по-комплексна употреба и може би някое от другите приложения ще е по-удобно.

Отлагане или когато нещо не върви


Понякога се оказва, че не сме уцелили времето за напомнянето си. А напълно е възможно и междувременно нещо в графика ни да се е променило и по-важни неща да изискват съответното време. В такъв случай се налага да прибегнем до това, което научихме в Принцип на незабавното въвеждане, и да нанесем съответната корекция в графика си. Разбира се, дори и да изтрием напомнянето, това няма да „изпари“ реалното събитие, заради което сме го направили. Все ще се наложи да свършим съответното нещо, рано или късно. Затова, вместо да го махаме от графика си, е по-добре да помислим къде или кога да го вмъкнем.

Ако е напомняне по време, то можем в движение да решим кога ще можем да изпълним съответната задача и да я отложим за тогава. Ако става дума за място, то можем да отложим до следващото ни преминаване (само в Google Keep) или да изберем дали да отложим пак по местоположение, или да отложим за определено време.

Практическа част


След като вече сте определили кои от нещата в списъка ви отговарят на поне два въпроса, то е време да ги въведете. Това може да стане както от компютъра ви, така и от мобилното ви устройство. Обикновено компютърът е предпочитан заради удобството. Как се въвеждат напомняния в Календар, Keep и Inbox, както и как става отлагането им, във видеото по-долу.