Как Google Карти ни помага в ежедневието

Дори ако оставим за момент настрана въпроса с нашата собствена ефективност и погледнем чисто човешки на ежедневието и отношенията ни с другите, няма как да не забележим нещо. А то е, че искаме или не искаме, оценяваме другите и те оценяват нас. Един от критериите, по които всички ние правим оценка, е това доколко надежден е човекът отсреща. Иначе казано със „сериозен“ човек ли си имаме работа или с някого, на когото не бива да разчитаме прекалено много. Едно от качествата, което най-много влияе на една такава преценка, е точността. Ако искаме да сме точни и да не създаваме лошо впечатление за себе си, трябва да можем да се появим на определеното място в уговореното време. Вярвам всички сте се сблъсквали с хора, които закъсняват и ви е познато усещането. То става още по-неприятно, когато и вашият график ви „подпира“ и заради нечие закъснение може и вие да закъснеете. Вярвам срещали сте конфузни ситуации от подобен род и сами можете да прецените колко е важна точността.

Когато сме наясно, че появяването в точното време на определеното място е толкова важно, няма как де не му обърнем внимание, когато управляваме времето си и да се погрижим да сме точни. За да можем да го направим, обаче ни е необходима информация за това колко време ще ни отнеме придвижването от настоящото ни местоположение до там където трябва да отидем. За щастие в екосистемата на Google има прекрасен инструмент за това. Google Карти са много добре интегрирани с останалите услуги, както и в мобилните устройства. Навигацията ще ни свърши прекрасна работа по темата. Ние обаче, няма да обясняваме как тя се използва. За това си има достатъчно информация в Помощ за Карти. В Лична ефективност само ще я използваме, когато стигнем до Google Now и покажем как работи персоналния асистент. 

Защо са ни необходими собствени места?


За да можем пълноценно да използваме картата, ни е необходимо нещо друго, обаче. Ясно е, че не можем да помним всички места, които посещаваме по точен адрес. Дори и да можем, необходимо ли е? За целта в Карти можем да въведем частни етикети на местата, които по-често посещаваме. За какво са ни необходими те? Най-напред:
  • За да ги търсим и намираме местата по-лесно в приложенията
  • За да ги включваме по етикета им в събитията и напомнянията си
  • За по-лесното им включване в маршрути

Преди да пристъпим към въвеждането им, обаче е необходимо да ги знаем. Затова ще създадем

Списък с често посещаваните от нас места


Не се притеснявайте, ако веднага не можете да определите всички места, които посещавате често. Създайте си списъка, в електронна или хартиена форма и го носете на достъпно място. Наблюдавайте се за около седмица, къде и колко често ходите и местата сами ще се появят. За вас остава само да ги впишете в списъка. 

След като вече имате списъка си, време е да подготвите за всяко от местата лесно и разбираемо име. Тъй като етикетите са частни и никой освен вас няма да ги вижда (освен ако не му ги покажете), то важното е вие да ги разбирате и на вас да „говорят“ нещо. Стремете се да не са повече от една или където не може две думи. Разбира се можете да изберете и дълго име, но така се обезсмисля целта. Целта е бързо и лесно да изписвате мястото при въвеждане в приложенията, а не да помните точния адрес и да проверявате дали сте го изписали в точния формат, за да се разпознае от асистента. 

В следващата ни статия, която ще е придружена и с видео, на практика ще покажем как да въведете наименуваните си места в Карти, както на компютър, така и с помощта на мобилното си устройство. Разбира се, винаги можете да използвате и помощната страница по темата предоставена от Google. Междувременно не се притеснявайте да споделяте мнението си, както и да зададете въпросите си в коментарите по-долу или на страницата ни за контакт. Обсъждането с други хора, обикновено е един от най-ефикасните методи за учене, така че използвайте го.