Защо целите ни са толкова важни

„Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за тебе няма попътен вятър.“
Луций Аней Сенека

Както вече споменахме във втората част на Какво е преспектива за бъдещето, това каква е времевата ни ориентация оказва влияние върху начина ни на живот. По какъв конкретно начин и кои характеристики на перспективата ни за бъдещето са от ключово значение ще говорим отделно. Преди да стигнем до там обаче ще припомним защо целите, които си поставяме, са толкова важни. Свикнали сме да говорим за времето като за пространство („напред/назад във времето“, „да погледнем към бъдещето/миналото“). Затова може би и една пространствена метафора добре би обрисувала ролята на целите ни.
Можем да кажем, че 

Целите са „картата“ на нашето бъдеще


Ние, разбира се, не можем да гадаем и не знаем какво ни очаква, но на нашата импровизирана карта има определени символи, които значат нещо за нас. Именно целите са тези маркери, които ни ориентират в нашето „пътуване“ напред през времето. Благодарение на тях знаем накъде се движим. Няма как да имаме абсолютно подробна карта, тъй като пътят ни винаги ще е изпълнен с множество неизвестни. Но все пак това колко маркери сме поставили по пътя си има значение. Както и на съвсем обикновена хартиена или електронна карта можем да поставим междинни точки в нашето пътуване, така и в нашата „времева карта“ можем да поставим междинни цели за постигане. И всъщност колкото повече ориентири имаме в нея, толкова по-подробна е тя и толкова по-лесно ще следваме набелязания път. Разбира се, не всички препятствия са отбелязани на нашата лична карта. Но има и такива, с които други хора вече са се сблъсквали и дори и да не знаем „къде“ е точно препятствието, ако го имаме предвид и знаем, че ще го срещнем някъде по пътя, ще сме доста по-подготвени. Това е и една от целите на Лична ефективност, да помогне на хората да „поставят“ често срещаните препятствия на личните си времеви „карти“. 

Целите изграждат перспективата ни за бъдещето


Говорихме за това, че перспективата за бъдещето е от голямо значение за много неща. Целите не само са нашите ориентири върху картата ни, но и са основният „материал“, с който е изградена ориентацията ни към бъдещето. Разбира се, в погледа ни напред във времето може да има и много други неща. Желанията, мечтите, плановете ни, всичко това е нашият поглед именно натам. Целите обаче са конструкцията, основният скелет, който крепи всичко това в единна монолитна структура. От това как е изграден този скелет зависи и каква ориентация към бъдещето ще имаме. Целите са носещата конструкция, арматурата, с която строителите изграждат сградата. От нас като „строители“ на собственото си бъдеще зависи да създадем здрава структура, върху която да изградим останалите елементи.

Замисляли ли сте се някога каква е вашата „арматура“? Здрав ли е „скелетът“ на вашето бъдеще? Всички основни цели здраво ли са споени една с друга или тук-таме има пробойни? Или пък всяка цел е за себе си и всички са в различни посоки? Още много такива въпроси могат да се зададат. Сигурен съм, че някои от вас вече са си ги задавали, макар може би не под точно същата форма. За други сигурно темата е изцяло нова и един такъв поглед хвърля съвсем друга светлина по въпроса. Надявам се за тези хора изследването на собствените им цели да е също толкова вълнуващо, колкото и за мен. Дори и още да не сте прочели кои са двете характеристики на перспективата за бъдещето, които са от ключово значение, опитайте се още сега да хвърлите поглед натам. Картината на собствената ви ориентация към бъдещето може и да не е много ясна в началото, но това е съвсем ОК. Дори и да нямате пълна „карта“, а само някой и друг ориентир, това е повече от достатъчно за начало. След като разясним теорията, ще направим отделно и специално упражнение, което ще ни помогне да разположим ориентирите си. 
От целите зависи мотивацията ни

Вече споменахме в Какво е перспектива за бъдещето, че целите имат роля в мотивацията. Ако задълбаем малко в научната терминология, перспективата за бъдещето (Future Time Perspective) се определя като „когнитивно-мотивационна личностна характеристика“, която е резултат от начина, по който поставяме целите си. Тези, които се интересуват, могат да прочетат повече по темата в ето това изследване. Тук само ще отбележим няколко неща:
  • Бъдещите цели изграждат и перспектива за бъдещето
  • Индивидуалните разлики в перспективата за бъдеще оказват влияние върху начина, по който се мотивират хората
  • Съдържанието на целите оказва влияние върху качеството на мотивацията
  • Дължината на перспективата ни за бъдеще (която зависи от целите ни) влияе върху количеството на мотивацията.
Това разбира се съвсем не изчерпва темата за значимостта на собствените ни цели, но показва достатъчно ясно, че това как целеполагаме има огромно значение. Дали ще съумеем да усвоим ползите на тази личностова характеристика, зависи от това как ще я изградим. В следващата статия ще се занимаем с това кои са ключовите параметри на перспективата за бъдещето и как това зависи от начина, по който полагаме цели. Междувременно можете да коментирате и споделяте наученото както в коментарите по-долу, така и в социалните мрежи. Ако пък възникнат въпроси, можете спокойно да използвате формата за контакт, за да се свържете с нас.