Как да се възползвам от сайта?

Сайтът е условно разделен на две части. Едната, Идеи е посветена на обясняването на различни базови теоретични неща. Другата, Ръководства е по-практически насочена.
В първата ще намерите основно текстове свързани с теорията и обяснени принципни положения. Във втората ще прочетете и видите как се правят конкретни неща с приложенията, които разглеждаме, както от компютър, така и от мобилно устройство.

Ще се опитамe да развивамe двете части паралелно, като първо разяснявамe въпроса в Идеи и след това правим ръководствата, касаещи съответния проблем. След това отново ще се връщаме към теорията и пак ръководства по следващия проблем. Надявам се това да не обърква прекалено много аудиторията и да става ясна концепцията, която се опитваме да очертаем. Следващата стъпка за вас е…


...да изберете, от всичко това нещата, които вършат работа на вас.


Няма универсални системи, методи или техники, които да работят за всеки и винаги. Затова ви е необходима подборка, която да отговаря на лично вашите нужди. След като вече сте се вдъхновили достатъчно по някоя от техниките или принципите, то идва ред на практикуването. Затова следващата стъпка е

изпробване на метода, които според вас е най-подходящия.


Дайте си достатъчно време на тази стъпка. Не забравяйте, че това може да е нещо съвсем ново за вас и усвояването му да изисква време. Погрижете се да тренирате, това което смятате да прилагате по-нататък. Ефективно може да правите нещо само, ако повтарящите се действия не изискват много мислене и координация от ваша страна. Така, че погрижете се да отработите до автоматизъм нещата, които не изискват сериозно ваше участие.

Вашата крайна цел, обаче не би следвало да е да копирате неща, които някой друг вече е направил. Най-пълноценно ще се възползвате от нещата тук, ако


изградите собствен стил.


Нека пак да повторя, няма универсални съвети или системи. Подлагайте на съмнение и изпробвайте всичко, което прочетете или изгледате. Много е вероятно само част от нещата, които ще намерите тук да ви вършат работа. И това е съвсем ОК. Важен е вашия собствен стил, а не ригидното повторение на тази или онази техника. Това в известен смисъл ви прави творци на собствената ви система за лична ефективност и това да се научите да я изграждате, тествате, подобрявате и обогатявате е много по-важно от това дали сте успели с точност да повторите нещо. Експериментирайте и градете стъпка по стъпка, това което ви вдъхновява и ви прави по-продуктивни и полезни за себе си, другите и в крайна сметка, за цялото общество.


Понякога за човек е трудно да погледне на себе си отстрани или пък да даде друг поглед на проблем. И тук е ролята на останалите хора, с които общуваме. Добрите идеи идват в компания. Общувайте с другите потребители, които се интересуват от темите и обсъждайте проблемите, които сте срещнали. Много вероятно е така по-лесно да се справите с тях. За целта можете да използвате споделянето в социалните мрежи, срещите и разговори лице в лице, както и всеки друг канал, който сметнете за удобен и полезен. Не забравяйте, че социалното учене и чрез чуждия, а не само през собствения опит, е един от най-силните начини за усвояване на нови знания и умения. Сред хора, които се вълнуват от същите проблеми много по-лесно ще намерите вдъхновение и нови знания.