Сила или издръжливост? (откъс от книгата „Ефективност“)

Експериментите на Муравен показват и нещо друго – явно можем да мобилизираме воля при необходимост. Един вид, можем да покажем сила на волята, ако се наложи, но същевременно не можем да я покажем за дълго. Или ще поддържаме по-дълго волево усилие, ако не изчерпваме запаса си наведнъж, или веднъж рязко изчерпани дълго възстановяваме. Това, оказва се, са две съвсем различни характеристики на волята. Едното е способността да се мобилизираме и за известно време да покажем какво можем. Колко дълго ще е това време е различно за всеки от нас, но тази характеристика на волята е нейната сила. Съвсем друг е случаят, ако трябва дълго време да прилагаме сравнително неголеми волеви усилия или да покажем издръжливост. Както Баумайстер умело показва с примери във „Волята – най-голямата човешка сила“, това са съвсем различни неща. Тези две характеристики се проявяват много различно. Еднократен акт на проява на воля е по силите на почти всеки. Да, вярно е, че едни от нас ще поемат много по-малки предизвикателства от други, но дори и така, еднократен акт на силна воля е съвсем възможен. Съвсем друго е, ако трябва всеки ден и постоянно да устояваш на нещо – на сладките в кутията, на цигарите в джоба, на лесните удоволствия, които дебнат отвсякъде. Ако това продължава дълго време, рано или късно ще се окажете в ситуация, в която резервите ви от воля са на привършване и да се устои на изкушението е просто невъзможно. Всички пушачи, които са се опитвали да откажат цигарите, много добре познават този процес. Дали кафето сутрин, или бирата вечер, пушекът, който идва от съседната маса и блазни сетивата, поводът няма значение. Ако не можеш да устоиш на изкушението, месеци въздържание могат да отидат на вятъра само след една цигара.

Въпреки това едни хора отказват цигарите, а други не успяват. Някои отказват и доста по-коварни вещества от никотина, а други се превръщат в жертви на алкохола или наркотиците. В началото и тези, които успешно са се преборили, и тези, които не са, са били в едно и също положение – да не могат да устоят на изкушението. Мотивацията на едните и другите е различна, но, което е по-важно, способността да упражнят воля при едните се е променила. Това ни довежда до друг много важен факт...

 

Публикуваме серия от откъси от книгата „Ефективност“. Цялата книга можете да изтеглите от тук или като сканирате QR кода по-долу.