За значението на афективния ни стил (откъс от книгата „Ефективност“)

По въпроса за това какво наследяваме никой от нас не може да направи много и преди да разбере за механизмите на обогатяване на афективния си стил, няма как да знае към какво е изградил афект на привличане, а към какво на отблъскване. Иначе казано, носим си „багаж“ от преди и след раждането, за който знаем малко и който силно влияе на това как реагираме на средата. Да познаваме афективния си стил е важно условие за ефективност. Да знаем кои събития, предмети или действия от средата предизвикват негативни и кои позитивни афекти е всъщност познаване на базовата ни мотивация. Хайде да онагледим с един малък пример.

Да речем, че миенето на чинии за вас е неприятна дейност. Предизвиква лека степен на отвращение и това е един отрицателен афект на отблъскване. Всеки път когато трябва (трябва!) да измиете чиниите, ще ви се наложи да упражните воля. Във втората част на книгата ще разгледаме подробно темата, а тук само ще кажем, че това е разход на психична енергия. Ще ви се наложи да вложите усилия и това уморява и изразходва от хранителните ви запаси. Ако не можете да кажете кои дейности са такъв разход, няма да можете ефективно да компенсирате за този разход на енергия. Да не говорим, че такива дейности като чиниите обикновено често се отлагат, заради факта че са неприятни и това на практика задълбочава проблема, защото след време ще изисква още повече време и усилия да се реши.

От друга страна, може и да не миете чиниите, а да отворите един хубав шоколад и блажено да му се насладите. Това, поне в повечето случаи, предизвиква силен позитивен афект на привличане, но ако редовно заменяте миенето на чинии с яденето на шоколад, то проблемите с теглото и кухнята са ви в кърпа вързани. Иначе казано, позитивните афекти имат склонността да ни „прилепват“ към някоя дейност или предмет. Такова едно пристрастяване не винаги е добра стратегия и да познаваме това, което я предизвиква, е важно. Просто казано, ако искаме да сме ефективни, трябва да познаваме афективния си стил.


Публикуваме серия от откъси от книгата „Ефективност“. Цялата книга можете да изтеглите от тук или като сканирате QR кода по-долу.