Защо екосистемата на Google™?

За избора на инструменти


За осъществяване на какъвто и да било метод (виж изводите в Kакво е помощна технология) в управление на времето и ежедневието ни са ни необходими подходящите инструменти. С малко търпение и търсене из Мрежата можем да намерим купища с инструменти, които да ни помогнат в решаването на най-разнообразни задачи. На мен лично ми се е случвало да установявам, че някаква дейност съществува, чак когато видя, че за нея има създаден инструмент. До преди това не съм и подозирал, че има хора, които да правят съответното нещо. Цялото това разнообразие от инструменти обаче не е непременно нещо добро.


Не искам да бъда разбиран грешно, има много полезни приложения, софтуери и дори цели комбинирани системи от хардуер и софтуер. Някои от тях са изключително полезни и мощни инструменти. Някои от тях са скъпо платени и сигурно си струват цената. Когато обаче говорим за избора на лични инструменти, един от главните въпроси, който стои на преден план, е:

Какво търсим: качество на отделните инструменти или на тяхната съвкупност?


Срещу известна сума бих могъл да имам професионален софтуер за обработка на текст. Но аз не съм нито писател, нито издател, нито пък изискванията ми към форматирането на текста са високи. Просто от време на време ми се налага да използвам текст и да го обработвам по не чак толкова сложен начин. В този смисъл, лично за мен, парите дадени за един такъв софтуер не са обосновани. Той няма да ме направи по-ефективен, няма да подобри с нищо ежедневното изпълнение на задачите ми, защото болшинството от функциите му няма да бъдат използвани. Поради същата причина не бих се спрял и на безплатен, но пак на професионално ниво инструмент. Да, няма да платя за него, но влагането на време и усиля в разучаване на неща, които не ми трябват и няма да доведат до възвръщаемост под формата на по-ефективно справяне със задачите ми, са безсмислени.

В крайна сметка, трябват ни много и различни инструменти за решаване на множество задачи. Много от ежедневните задачи не изискват професионално ниво на работа. В крайна сметка никой не е професионалист във всичко. Тук се крие и отговорът на горния въпрос. За по-ефективно ежедневие не ни трябват супер професионални инструменти за всичко, а да имаме всичко, което ни потрябва, когато ни потрябва, бързо и лесно. Това е и основното предимство на използването на инструментите на Google™, защото

Google ™ е интегрирана екосистема


в която предоставените инструменти и услуги са добре свързани една с друга и прави използването им лесно и удобно не само на компютър, но и на мобилни устройства. Като се има предвид че мобилните и носими устройства все повече изместват стационарните и преносими компютри, както и че Android е най-използваната операционна система в тези устройства, то предимствата на интеграцията стават все по-видими.

Това отдавна не е новост, но все пак интернет гигантът се възприема основно като търсачка, а в портфолиото си компанията има и доста други дейности. Това, което конкретно касае нас и нашата тема, е усилията им да разработят интелигентен личен асистент. Разбира се, чудеса от Google Now™ засега едва ли могат да се очакват, но това важи и за всички останали налични инструменти от този род. Въпреки това, опитът показва, че приложението може да върши страхотна работа и е един вид обединителен център на усилията в тази посока.

Друг основен аспект, за който загатнахме по-горе, и който би трябвало да ни вълнува, когато избираме инструментите си, е

Цената на инструмента


Тази цена има две основни форми:
  • Парите, които влагаме като разход за самия инструмент – купуването на скъп инструмент си струва, само когато той може да даде възвръщаемост. Т.е. безсмислен е разход, който няма да се отплати, било под формата на доход, било под формата на ефективност.
  • Времето и усилията, вложени в усвояването и използването на самия инструмент – ако приложението, софтуерът, програмата, която искаме да използваме, е прекалено сложна и изисква много време за разучаване, стартиране, навигация през менюта, работи бавно, а в същото време не решава чак толкова важна задача, то изпозлването ѝ се обезсмисля. 
И може би тук е мястото да коментираме цената, която плащаме за използването на услугите на Google ™. Мисля на всички е ясно, че безплатен обяд няма и това, че интернет гигантът ни е предоставил за използване безплатно много от услугите си, също си има цена. Разбира се има и платени услуги, но в болшинството от случаите плащаме с данни. Съгласяваме се да дадем анонимизирани данни за това как използваме услугите им. Няма да навлизам в подробности, само ще дам няколко линка в края на текста, за да може всеки да се запознае с условията, при които се използват услугите, и сам да решава дали тази цена го удовлетворява. Лично за мен тази цена е приемлива и аз я плащам под формата на данни, за да мога да използвам максимума на предлаганото.

Сред другите предимства на услугите на Google ™ е интуитивния интерфейс и лесния достъп. Независимо на какво устойство, независимо къде (според наличието на интернет достъп, разбира се), услугите им са достъпни. В общия случай интерфейса им не е претоварен с излишни неща и при положение, че превода на български е съвсем добър, ориентацията и използването е лесно.

Изводи:


Основния извод е, че интернет гиганта ни предлага един добър баланс на цена-качество. Цената не е непосилна, а и от опит казвам, че не изисква специални усилия, за да я платиш. В същото време, приложенията им сигурно не са най-доброто по съответната тема. Със сигурност има и по-добри приложения както за управление на времето, така и на задачите и на много други неща. Интегрирани екосистеми, обаче няма много. Ако кажа, че тази е единствената, сигурно няма да съм прав, но със сигурност тази е единствената към момента, толкова добре интегрирана и с толкова добре свързани услуги. На мен това ми допада и ми пести много време и усилия. Позволява ми да ги вложа в нещо друго, което е от по-голямо значение за мен. Затова и съм избрал именно тези инструменти.

И по-нататък в ЛИЧНА ЕФЕКТИВНОСТ ще се запознаваме именно с инструментите на Google™. В частта с практически ръководства ще се показва използване на техните приложения, в текст и видео. Считам концентрирането само върху техните инструменти за обосновано, тъй като към момента не се вижда друга толкова пълна алтернатива. Няма друга екосистема, която да предложи такова качество на цялостната услуга, при такава цена. И макар, че няма да навлизаме в „дебрите“ на това как функционира всичко, а ще се спрем само върху частта касаеща обикновените крайни потребителите, все пак няма да се мине без известно познаване на връзките в екосистемата им. Надявам се това запознаване да стане постепенно и безпроблемно покрай другите неща и няма да отделяме специално внимание на него.


Приложение:


Общи условия на Google
Декларация за поверителност на Google
Какви данни събираме