Как да имаме личен секретар (Въведение в Google Now)

В забързаното ни ежедневие често се налага да вършим много неща едновременно и бързо да се придвижим от едно място на друго. Когато сме под такъв стрес, изобщо не е учудващо, ако забравим за нещо или пропуснем ангажимент. Това е доста неприятно и вярвам, че на тези от вас, на които им се е случвало, са се замисляли как могат да го избегнат. Има най-различни техники, които да ни помагат и много от вас вероятно са ги опитвали. Няма обаче по-добър начин от това жив мислещ човек да се е заел със задачата да ви помага. Такава е ролята на личния секретар/ка. Да имате на разположение такъв човек, разбира се е много удобно и полезно, но дори и това си има недостатъци. Най-напред наемането на човек за такава работа е финансов ангажимент. Освен това колкото и добър в професията си да е този човек, той няма как да е на разположение 24 часа в денонощието и да е неуморен и непогрешим.


За много от нас тези два аргумента накланят везните в посока да не се занимаваме с личен секретар/ка и да разчитаме единствено на себе си. А бихме ли могли да имаме секретар, който да е 24 часа на разположение, без да се налага да му плащаме? Мисля, че все пак отговорът е „да“. Това всъщност е една от основните цели на Google™ – да предостави на потребителите си виртуален интелигентен асистент. И тъй като те доста успешно се справят с тази си задача, то единствения въпрос за нас остава

Искаме ли да имаме личен секретар?


Обсъждахме цената, която плащаме за използването на услугите на компанията и тя е повече от приемлива. Обикновено мобилните ни устройства са 24 часа онлайн и когато решим можем да използваме услугите им. Единственото, което ни е необходимо е да знаем как да използваме наличните приложения. Почти всички, които ползват „умни“ телефони всъщност имат един личен секретар в джоба си. Необходимо е само да му зададат съответната информация, за да може той да си свърши работата. На това да покажем как става това, бяха посветени и статиите за управление на времето и видео ръководствата до сега. От точността, с която въвеждаме информацията в календара си зависи дали и как ще работи личният ни секретар. Ако досега сте спазвали начина показан във видеотата и текстовете, то сте готови да пристъпите към използването на Google Now. Но преди да покажем как точно действа виртуалният ни секретар, нека да обясним

Какво представлява Google Now?


Google Now е плод на усилията на компанията да даде на потребителите си интелигентен личен асистент (или секретар) под формата на приложение, което се изпълнява на мобилно устройство. Концепцията за един такъв секретар е интегрирана в цялата екосистема, но основно се изпълнява чрез приложението Google. То освен за телефони с операционна система Android е достъпно и за телефони с iOS. По този начин почти всеки смартфон може да бъде превърнат в помощно средство, чрез което виртуалният ни секретар да ни помага.

За съжаление, обаче Google™ не е българска компания и не всичко, което предоставя на потребителите си работи и на български, така както се очаква. Гласовите команди например (с изключение на „OK Google“) все още липсват. Това сериозно ограничава възможността да управляваме телефона си по време на движение. Все пак за тези от вас, които ползват английски ще покажем как да настроят двуезично устройството си, така че да може да изпълнява гласови команди на английски, а всичко останало да си работи на български.

Как да инсталираме приложението показахме в Какви приложения са ни необходими за управление на времето. От това как ще го настроите на телефона си в голяма степен зависи каква информация ще достига до вас докато сте в движение. По-долу сме посочили

Най-важните настройки


които позволяват да използвате мобилното си устройство като виртуален секретар/ка. Тъй като някои неща зависят и от други приложения, не всичко е използваемо. Опитали сме се да обясним накратко, където е възможно.

  • Езикови и гласови настройки
    От тук се настройва езикът на който искате да използвате търсенето, както и езикът за гласово разпознаване. Ако искате телефонът ви да реагира без ръце е необходимо най-напред да го обучите да разпознава вашият глас. Това става лесно и е показано във видеото. 
  • Известяване
    Каква мелодия да се използва за известяване, когато се появи нова карта.
  • Местоположения и придвижване
    За да работи добре асистентът ви е необходимо да укажете как обикновено се придвижвате. Тъй като Google Карти не са достатъчно детайлни, често (особено извън столицата) опциите за придвижване с велосипед и градски транспорт на практика не работят. Така, че най-сигурния избор си оставя между придвижването пеш и шофирането. 
  • Персонализиране на картите
    Картите, които се появяват в потока на приложението са от различни източници и вие можете да настройвате кои да се включват и кои не.

За какво можем да го използваме в България?


Макар и секретарят ни да не е толкова интерактивен, колкото на английски ние все пак можем доста успешно да го използваме. Основната задача на нашия секретар ще бъде да знае кога и къде трябва да бъдем, да изчисли колко време е необходимо да достигнем до мястото, и 15 минути преди времето за тръгване да ни извести чрез карта в Google Now. Как се случва това ще покажем в следващото видео, а тук само ще покажем как да настроим приложението така, че да изпълнява това, което ни е необходимо.


За всички възникнали въпроси можете да използвате контактната форма на сайта, както и коментарите по-долу. Ще се радваме да обсъдим за какво още можем да използваме телефонът си, така че да ни помага още по-ефективно да управляваме ежедневието си.