Какви приложения са ни необходими за управление на времето

Тъй като тук използваме екосистемата на Google™, то и инструментите за управление на времето са тези, които те предлагат. Посочени са както настолните, така и мобилните версии на приложенията. Връзките към настолните версии можете да запазите в отметките си за по-лесен достъп. Също така можете да ги инсталирате в браузъра (става дума за Chrome) от магазина ето тук: https://goo.gl/QityZQ. Така ще ги имате като удобни икони в частта Приложения (chrome://apps) на браузъра, както и в стартовия панел с приложения. Основно ще използваме Google Календар, като останалите посочени приложения са по-скоро спомагателни. Ще уточним кои точно техни функции имаме предвид, що се отнася до управление на график.

Google Календар


Това е основното приложение за управление на график, което ще използваме. Отварянето му на настолен компютър става чрез браузъра на адрес https://calendar.google.com . За мобилни устройства се използва приложението, което се инсталира от Google Play™, ето тук: https://goo.gl/WgQ57r . Ако всичко е настроено както трябва, това може да стане както от сайта, така и през самия телефон или друго мобилно устройство с операционна система Android. Във видеото по-долу се показва как да намерите и отворите приложението на телефон. 

Google Now


Това не е конкретно приложение, а по-скоро концепция. Тук е обединителната точка на усилята на компанията да създаде виртуален интелигентен асистент за потребителите си. Картите от Google Now се използват на телефон или друго мобилно устройство. За целта е необходимо да имате инсталирано приложението Google ( https://goo.gl/48rW6p ) и най-добре и Google Now Launcher ( https://goo.gl/bnbhXa ). Последното не е задължително, но от практиката се вижда, че доста улеснява нещата, когато имаме комбинацията от управление на време и местоположение. За значението на Google Now ще говорим отделно и специално. Тук е важно да уточня, че всички ръководства и видеоматериали по-нататък ще бъдат именно с тази комбинация от приложения и начален екран. Това дава една и съща изходна точка за всички, тъй като различните производители предлагат различни начални екрани и интерфейси на устройствата си. Макар и те да имат много общо помежду си, за да избегнем обърквания тук, ще използваме именно Google Now Launcher. Как да го инсталирате и настроите на телефона си ще видите във видеото по-долу. 

Google Keep


Това е приложение, чрез което можете да създавате, съхранявате и споделяте бележки. Основната му функция не е да ви помага с графика, но напомнянията за бележките, както и списъците със задачи могат да бъдат много полезни. Тъй като за управление на времето ни интересува само това, останалите (и основните) му функции ще разглеждаме отделно. Тук само ще покажем откъде да създадем напомняне.

Достъпът от настолен компютър става на адрес: https://keep.google.com , а за мобилни устройства може да бъде инсталирано от ето тук: https://goo.gl/EtAjlC , както и от самото устройство, което се показва във видеото по-долу. 

Inbox by Gmail


Основната задача на това приложение е да ви позволи по-добре да управлявате пощата си. От времето на изобретяването на електронната поща до сега обаче, концепцията се е развила доста. Тъй като на много места пощата се използва за разпределяне на задачи в екипите в работния процес, то и времето на получаването и изпълнението им е от особено значение. Функциите за отлагане и умно известяване ни дават основание да разгледаме част от приложението и тук, при управление на времето. Вярвам тези две направления ще се сливат все повече. Процес, който наблюдаваме от известно време, особено след като Google™ придобиха и Timeful, иновативното приложение за управление на времето, зад което стоеше известния психолог Dan Ariely

В управление на графика нас ни интересуват основно напомнянията и възможностите за тяхното отлагане и означаване като готови. Приложението може да се отвори на настолен компютър ето от тук: https://inbox.google.com , както и да бъде инсталирано за мобилни устройства ето от тук: https://goo.gl/z0XUbf




След като вече имате достъп до приложенията както на компютър, така и на мобилното си устройство, сте готови да прилагате различните техники, описани в Лична ефективност. Тъй като ние ще разглеждаме приложенията, доколкото те ще се използват за прилагане на нашата система, затова и няма да се впускаме в подробности за конкретните начини за тяхното използване. Ако срещате трудности с работата със самото приложение, можете да се консултирате с Помощния център на Google на съответните адреси: