Основни дейности и операции с календари

Ако сте изпълнили упражнението, за което говорихме в Откъде да започнем в управление на времето си?, то вече имате списък с основните дейности, които извършвате. Ако все още не сте, то предлагам ви първо да прочетете статията и да направите упражнението там, като попълните диаграмата. Така ще ви е доста по-лесно при подготовката на календарите ви. 


Много календари в едно приложение


В Google Календар можете да имате повече от един календар. Това, разбира се, не е нищо изключително, а възможност, която съществува във всички подобни приложения. Да имате повече от един календар, в който да въвеждате срещите си, може и да изглежда не толкова добра идея, но на практика много улеснява нещата. Както ще видите и във видеото по-долу, всеки календар е изобразен с различен цвят и може да се включва и изключва от общия изглед. Това прави различните дейности в графика ви лесно различими и по-лесна работата със събитията в тях.

От колко календара имаме нужда?


Това, което ви трябва на тази стъпка, е списъкът с дейности, който създадохме в Откъде да започнем в управление на времето си. Разгледайте го добре и отделете тези неща, които заслужават отделен календар. Преди да решите дали си струва поддържането на отделен календар за дадена дейност, вижте дали тя отговаря поне на някои от критериите по-долу:

  • Извършвате тази дейност продължително време
    За да има смисъл, най-добре е дейността да продължава поне няколко месеца. Ако става дума за нещо, което ще продължи седмица-две, то спокойно може да влезе в някой друг календар.
  • Дейността е относително запълнена със събития
    Ако става дума за едно-две спорадични събития, то те спокойно могат да влязат в основния ви календар или в някои от другите. Няма смисъл да създавате отделен календар, в който на практика няма да има почти нищо. 
  • Извършвате тази дейност заедно с други хора, с които искате да споделяте и обменяте информация за дейността
    Ако сте екип и искате да виждате информацията за това, което вършите заедно, то добре е да я отделите в отделен календар. Така няма да се налага да споделяте всяко събитие и ще спестите на останалите членове на екипа ненужната информация.
  • Дейността е трайна и редовно я изпълнявате
    Такива дейности, като ежедневното ходене на работа или редовните дейности по хобита, задължително влизат в отделен календар. 

За какво служи основният календар?


Основният календар е създаден служебно и носи името ви. Най-добре е да го запазите за личните ви неща. Той по подразбиране се появява най-отгоре в списъка. Това е един вид неприкосновената ви територия. Там влизат нещата, които няма да бъдат споделяни с други хора. Винаги можете да го използвате и като вариант, когато не знаете къде другаде да попадне някое събитие. Има такива, които са единични случаи и не се вписват в никоя от дейностите ви. Спокойно можете да ги слагате в основния календар, а ако след време зачестят или станат по-значими по някаква причина, винаги можете да им отделите отделно място. Друго важно нещо е, че в основния ви календар влизат и целите, които си поставяте и въвеждате в приложението. За тях ще говорим съвсем отделно в друга статия и друго видео.

За всяко нещо ли ни трябва отделен календар?


На практика рядко ще са ви необходими повече от четири-пет календара, в които да въвеждате събитията си. Някои дейности могат да бъдат обединени в един календар. Ако например тренирате някакъв спорт, в същото време ходите на йога, както и в планината, то всички тези дейности могат да бъдат обединени в един календар, посветен на грижата за вашето здраве. От друга страна, ако работите на повече от едно място или имате и лични проекти освен работата, е добре ясно да разграничавате различните служебни ангажименти. Затова най-добре е всяка работа да има отделен, посветен на нея календар, за да се намали рискът от обърквания.

Бройката на календарите може да варира, тъй като едни дейности отпадат, а други се появяват. Това не е проблем, тъй като спокойно можете да изключвате и включвате календарите от общия изглед. Тези, които вече не се използват спокойно могат да останат в приложението. Данните в тях могат да се използват и анализират след това. Това ще ви помогне при следенето на обратната връзка от това как управлявате времето си. За обратната връзка ще говорим отделно, тъй като е важно, но това ще бъде на друго място. Засега е достатъчно да знаем за кои дейности да създадем календар. Как става това е показано във видеото по-долу. В него също ще видите как се включват и изключват календарите на мобилното ви устройство, както и операциите с тях от него.



Докъде сме стигнали?


След като сте преминали през всичко описано по-горе и сте видели как да го направите на практика (във видеото), то трябва да имате следните неща:
  1. Основните ви дейности трябва да са ясно разделени
    Ако все още не сте съвсем сигурни, то най-добре направете списък. Дори и да е на хартия, това пак помага.
  2. Трябва да имате отделен календар за всяка дейност
  3. Календарите ви трябва да са видими както на компютър, така и на мобилното ви устройство

Ако срещате трудности, то можете да използвате коментарите под тази статия за въпроси и обсъждане с другите потребители. Разбира се винаги можете да се свържете с нас и да зададете въпросите си. Ще се опитаме да отговорим и да ви помогнем да обособите по-добре дейностите си.